Overslaan en naar de inhoud gaan

Menu

Contacteer ons snel

Studieaanbod eerste graad

DE EERSTE GRAAD SINDS DE MODERNISERING

Meer nog dan vroeger wil de eerste graad oriënterend zijn. Je krijgt de kans om je interesses en capaciteiten te ontdekken. Je keuze in het eerste en tweede jaar (met uitzondering van Latijn), is niet bepalend voor de studierichting in de tweede graad. Wie het getuigschrift basisonderwijs behaalt, gaat naar de A-stroom. Wie dat getuigschrift niet heeft behaald, maar een aantal competenties verworven heeft, gaat naar de B-stroom. In het eerste en tweede jaar krijgt elke leerling in de A-stroom een gemeenschappelijk pakket ‘algemene vorming’: 27 uur in het eerste jaar en 25 uur in het tweede jaar A-stroom, 20 uur in het tweede jaar B-stroom. Daarnaast bieden we verschillende keuzegedeeltes aan.

HOE KIES IK DE RICHTING DIE PAST BIJ MIJ?

Elke leerling maakt voor het eerste jaar een keuze. Kiezen is als een puzzel samen leggen: alle puzzelstukjes moeten op hun juiste plaats vallen. Hou zeker rekening met het advies van je juf of meester in het 6de leerjaar, zij kennen jou als ‘leerling’ het best. Verder moet je rekening houden met je resultaten, je interesse en je mogelijkheden.

Deze elementen zijn sterk verbonden met je karakter. Samen noemen we dat het profiel van de leerling.

De volgende afbeeldingen staan telkens bij onze focussen en kunnen jullie helpen met het inschatten wat het best bij je past:

p Deze afbeelding vertelt jullie iets over de graad van de uitdaging van de focus. Hoe meer bolletjes, hoe meer verdiepende doelen aangeboden worden. 
p Deze afbeelding vertelt jullie iets over de hoeveelheid begeleiding je krijgt. Hoe meer figuurtjes, hoe meer remediëring je tijdens de les aangeboden krijgt. 

Volzetverklaring schooljaar 2023-2024

Op datum van 27/02/2024 wordt de B-stroom met basisoptie maatschappij en welzijn en economie en organisatie (2e jaar) volzet verklaard voor het schooljaar 2023-2024.

Bovenstaande beslissing werd genomen in functie van het noodzakelijke pedagogische comfort en kwaliteitsvol onderwijs in deze klasgroep.

OVERZICHT VAN ONS STUDIEAANBOD IN DE EERSTE GRAAD

Middenschool: eerste graad Eerste jaar A-stroom met focus:

B-stroom met focus:

Tweede jaar A-stroom met basisopties:

B-stroom met basisopties:

REMEDIERING: FRANS, NEDERLANDS OF WISKUNDE OP MAAT

Naargelang de focus krijg je lessen remediëring voor Frans, wiskunde en/of Nederlands. De basisleerstof wordt gegeven in het aantal uren algemene vorming. Voor een aantal leerlingen volstaat dit om alles goed te begrijpen en deze jongeren hebben nood aan wat extra uitdaging.
Voor andere leerlingen blijven sommige leerstofonderdelen moeilijk en kunnen extra oefeningen helpen om de basisleerstof beter te beheersen.
De leerkrachten differentiëren in deze lessen: de leerlingen worden indien nodig ingedeeld in twee groepen waarbij de ene groep extra uitdaging krijgt en de andere groep extra uitleg krijgt. 

 

VERDIEPING: FRANS, NEDERLANDS, WISKUNDE OF WETENSCHAPPEN

Tijdens de lessen verdieping ontdekken de leerlingen deze vakken op een creatieve manier. Aan de hand van projecten bieden de leerkrachten verdiepende leerstof aan. Deze staat volledig los van de leerstof in de uren algemene vorming.